Санітарныя патрабаванні да аб'ектаў дробнарознічнай сеткі

САНІТАРНЫЯ ПАТРАБАВАННІ ДА АБ'ЕКТАЎ ДРОБНАРОЗНІЧНАЙ СЕТКІ

Улічваючы эпидзначимый вяснова-летні перыяд і вядучую ролю харчовай прадукцыі ў распаўсюдзе кішачных інфекцый інфармую аб патрабаваннях санітарна–эпідэміялагічнага заканадаўства, якія прад'яўляюцца пры арганізацыі аб'ектаў дробнарознічнай гандлёвай сеткі:

  • месца размяшчэння аб'екта дробнарознічнай сеткі, ўмовы яго эксплуатацыі, асартыментны пералік рэалізуемых прадуктаў харчавання ўзгадняюцца з госсаннадзором;
  • аб'ектамі дробнарознічнай сеткі вырабляецца рэалізацыя харчовых прадуктаў у абмежаванай асартыменце;
  • рэалізацыя ў арганізацыях дробнарознічнай сеткі, якія хутка псуюцца харчовых прадуктаў пры адсутнасці халадзільнага абсталявання забараняецца;
  • захоўванне тары або затаренных харчовых прадуктаў (напояў) на прылеглай тэрыторыі, а так жа захоўванне харчовых прадуктаў без подтоварников непасрэдна на зямлі не дапускаецца;
  • гарачыя гатовыя вырабы (піражкі, беляшы чабурэкі і інш.) павінны адпускацца з ізатэрмічных або подогреваемые ёмістасцяў, калясак; нефасаваных прадукты павінны адпускацца пакупнікам у папяровых сурвэтках ці пакетах;
  • перасоўныя сродкі дробнарознічнай сеткі па заканчэнні працоўнага дня павінны быць вернутыя на базавае прадпрыемства і падвергнуты санітарнай апрацоўцы; захоўванне перасоўнага і пераноснага гандлёвага абсталявання і рэалізуюцца харчовых прадуктаў на хаце катэгарычна забараняецца.

Прадавец дробнарознічнай сеткі абавязаны забяспечваць:

  • змест палаткі, аўтафургона, кантэйнера, каляскі, латка а таксама навакольнага тэрыторыі ў чысціні;
  • прыём і рэалізацыю харчовых прадуктаў ажыццяўляць з дакументамі, якія пацвярджаюць іх паходжанне, якасць і бяспеку;
  • строгае выкананне тэрмінаў прыдатнасці і правілаў водпуску харчовых прадуктаў (пры адпачынку карыстацца абцугамі, шуфлікамі, лапаткамі);
  • засцярога прадуктаў ад забруджвання;
  • строга выконваць правілы асабістай гігіены, павінен быць ахайна апранутым, працаваць у чыстай санітарнай вопратцы, мець спецыяльны галаўны ўбор, нагрудны фірмовы знак арганізацыі з указаннем яе назвы, адрасы (месцазнаходжання) Імя Па Бацьку прадаўца;
  • мець пры сабе асабістую медыцынскую кніжку устаноўленага ўзору.

Патрабаванні, што прад'яўляюцца да аб'ектаў дробнарознічнай гандлёвай сеткі па рэалізацыі напояў з КЕГ-бочачак:

  • арганізацыя дастаўкі прадукцыі ад вытворцы да месца выкарыстання па прызначэнні ва ўмовах холаду;
  • магчымасць халадовага захоўвання прадукцыі на складзе, афіцыйна з'яўляюцца харчовым, ўсёй партыі дастаўленай ад вытворцы прадукцыі;
  • наяўнасць у гаспадарчага суб'екта ўласнага охлаждаемого транспарту для перавозкі прадукцыі ад вытворцы да месцаў захоўвання і рэалізацыі;
  • размяшчэнне пункту дробнай розніцы па разліве безалкагольнага напою ў непасрэднай блізкасці ад базавага гандлёвага прадпрыемства, маючы на ўвазе даступнасць яго памяшканняў для захоўвання перасоўнага (здымнага) гандлёвага абсталявання, санітарнай апрацоўкі гандлёвага абсталявання, халадзільных камер для вяртання на складское захоўванне пачатых і поўных бочачак КЕГ;
  • наяўнасць халадзільнага або ізатэрмічнага абсталявання для ўстаноўкі бочачак КЕГ ва ўсіх месцах рэалізацыі безалкагольных напояў;
  • наяўнасць вады для бягучай рэгулярнай уборкі працоўнага месца гандлю ў разліў і санітарнай апрацоўкі гарлавіны бочачак КЕГ;
  • наяўнасць ўборачнага інвентара, у т. ч. для ўборкі тэрыторыі, на працоўным месцы гандлю ў разліў;
  • умовы захоўвання аднаразовай пластыкавай посуду;
  • наяўнасць канструкцыі для ўстаноўкі аб'емнага пластыкавага мяшка для збору выкарыстанай аднаразовай пластыкавай посуду;
  • наяўнасць выкананай на дастатковай мастацкім узроўні санітарнай адзення ў якія гандлююць;
  • забеспячэнне пункту дробнай розніцы атрыбутыкай, якая раскрывае яе ўладальніка, які паказвае яго адрас і ліцэнзію на ажыццяўленне гандлёвай дзейнасці;
  • наяўнасць абавязковай маркіроўкі бочачак КЕГ з указаннем наймення безалкагольнага напою і яго вытворцы, умоў захоўвання і тэрміну прыдатнасці;
  • наяўнасць дакументаў, якія пацвярджаюць дзяржаўную гігіенічную рэгламентацыю i рэгістрацыю прадукцыі.

Галоўны дзяржаўны
санітарны лекар г. Гомеля В. М. Зіновіч