Рэкамендацыі па арганізацыі санітарна-супрацьэпідэмічных мерапрыемстваў па прафілактыцы ВРІ і коронавирусной інфекцыі
Рэкамендацыі (з дапаўненнямі і змяненнямі ад 10.04.2020)
па арганізацыі санітарна-супрацьэпідэмічных мерапрыемстваў па прафілактыцы ВРІ і коронавирусной інфекцыі для аб'ектаў гандлю
Кіраўнікам і службовым асобам аб'ектаў арганізаваць правядзенне наступных мерапрыемстваў:
- неабходна размясціць дазатары з антысептыкамі ўнутры памяшканняў па ходзе руху наведвальнікаў (на ўваходах і выхадах з крамаў, пры магчымасці на апорных калонах будынка па цэнтры гандлёвага залы не задзейнічаных для захоўвання тавару і іншых месцах), у санітарных вузлах для персаналу і наведвальнікаў;
- забяспечыць працоўныя месцы касіраў антысептыкамі у флаконах з распыляльнікам дробных аб'ёмаў (кішэнныя антысептыкі), абавязаць іх праводзіць антисептику рук кожны гадзіну;
- пазначыць дыстанцыю ў 1,5 м у мэтах разлучэння пакупнікоў у зонах каля кас, у гандлёвых аддзелах праз прадаўца; касірам, прадаўцам ці іншым работнікам аб'екта ажыццяўляць кантроль выканання пакупнікамі дыстанцыі ў 1, 5 м;
- настойліва рэкамендуецца нашэнне масак і пальчатак для працаўнікоў, якія кантактуюць з наведвальнікамі;
- забяспечыць у дастатковай колькасці запас пальчатак і масак для работнікаў аб'ектаў гандлю і грамадскага харчавання;
- ажыццяўляць мыццё рук, які працуе персаналу кожныя 2-3 гадзіны з наступнай антисептикой рук, абсталяваць ракавіны для мыцця рук дазатарамі для антысептыку і дазатарамі для вадкага мыла;
- забяспечыць ранішні фільтр выхаду на працу супрацоўнікаў: пры наяўнасці прыкмет прастудных захворванняў (пяршэнне ў горле, насмарк, кашаль, тэмпература) адхіляць ад працы;
- пры наяўнасці некалькіх касавых апаратаў арганізаваць іх працу з чаргаваннем (праз адну лінію);
- рэалізацыя харчовых прадуктаў па метадзе самаабслугоўвання павінна ажыццяўляцца толькі ў фасованном выглядзе, у тым ліку харчовых прадуктаў, якія нельга памыць і апрацаваць (вагавыя цукеркі без абгорткі, печыва вагавае без абгорткі і інш.). Дапускаецца рэалізацыя цукерак вагавых у абгортцы па метадзе самаабслугоўвання»;
- забяспечыць пастаянную працу сістэмы прытокава-выцяжной вентыляцыі з механічным прымушэннем, а таксама праветрыванне памяшканняў кожны гадзіну па 10 хвілін;
- ажыццяўляць ўборку гандлёвых залаў з прымяненнем дэзынфіцыруючых сродкаў не менш трох раз у дзень па вірусным рэжыму, стварыць запас сродкаў дэзінфекцыі на 1 месяц;
- ажыццяўляць дэзінфекцыю метадам арашэння з механічных распыляльнікаў ўваходных дзвярэй і ручак кожныя тры гадзіны;
- праводзіць апрацоўку кожныя тры гадзіны з выкарыстаннем дэзінфекцыйных сродкаў калясак і кошыкаў для пакупнікоў, камер для захоўвання рэчаў пакупнікоў, ключоў ад камер захоўвання;
- пры выбары сродкаў дэзінфекцыі аддаваць перавагу дезсредствам з кароткім тэрмінам дзеяння па вірусным рэжыму (да 10 хвілін);
-мэкспедиторам харчовай прадукцыі забяспечыць змену санітарнай адзення штодня;
-мв салонах аўтамабіляў, якія транспартуюць харчовую прадукцыю, мець антысептыкі для скуры рук, вільготныя антысептычныя сурвэткі.
Кансультацыю па пытаннях правядзення дэзінфекцыйных мерапрыемстваў можна атрымаць у ДУ «Гомельскі абласны цэнтр прафілактычнай дэзінфекцыі» па тэлефоне 25 21 83 і 29 58 18 (прыёмная).