САНІТАРНЫЯ ПАТРАБАВАННІ ДА АБ'ЕКТАЎ ДРОБНА-РОЗНІЧНАЙ СЕТКІ
Улічваючы эпідзначны вясенне-летні перыяд і вядучую ролю харчовай прадукцыі ў распаўсюджванні кішачных інфекцый інфармую аб патрабаваннях санітарна-эпідэміялагічнага заканадаўства, якія прад’яўляюцца пры арганізацыі аб'ектаў дробнарознічнай гандлёвай сеткі:
месца размяшчэння аб'екта дробнарознічнай сеткі, умовы яго эксплуатацыі, асартыментны пералік рэалізуемых прадуктаў харчавання ўзгадняюцца з дзяржсаннаглядам;
аб'ектамі дробнарознічнай сеткі праводзіцца рэалізацыя харчовых прадуктаў у абмежаваным асартыменце;
рэалізацыя ў арганізацыях дробнарознічнай сеткі скорапсавальных харчовых прадуктаў пры адсутнасці халадзільнага абсталявання забараняецца;
захоўванне тары або затараных харчовых прадуктаў (напояў) на прылеглай тэрыторыі, а гэтак жа захоўванне харчовых прадуктаў без падтаварнікаў непасрэдна на зямлі не дапускаецца;
гарачыя гатовыя вырабы (піражкі, беляшы, чабурэкі і інш.) павінны адпускацца з ізатэрмічных або падагравальных ёмістасцяў, калясак; нефасаваныя прадукты павінны адпускацца пакупнікам у папяровых сурвэтках або пакетах;
перасоўныя сродкі дробнарознічнай сеткі пасля заканчэння працоўнага дня павінны быць вернуты на базавае прадпрыемства і падвергнуты санітарнай апрацоўцы; захоўванне перасоўнага і пераноснага гандлёвага абсталявання і рэалізуемых харчовых прадуктаў дома катэгарычна забараняецца.
Прадавец дробнарознічнай сеткі абавязаны забяспечваць:
утрыманне палаткі, аўтафургона, кантэйнера, каляскі, латка, а таксама навакольнай тэрыторыі ў чысціні;
прыём і рэалізацыю харчовых прадуктаў ажыццяўляць з дакументамі, якія пацвярджаюць іх паходжанне, якасць і бяспеку;
строгае выкананне тэрмінаў прыдатнасці і правіл водпуску харчовых прадуктаў (пры продажы карыстацца абцугамі, саўкамі, лапаткамі);
захаванне прадуктаў ад забруджвання;
строга выконваць правілы асабістай гігіены, павінен быць ахайна апранутым, працаваць у чыстым санітарным адзенні, мець спецыяльны галаўны ўбор, нагрудны фірменны знак арганізацыі з указаннем яе наймення, адрасу (месцазнаходжання), прозвішча, імя, імя па бацьку прадаўца;
мець пры сабе асабістую медыцынскую кніжку ўстаноўленага ўзору.
Патрабаванні, якія прад'яўляюцца да аб'ектаў дробнарознічнай гандлёвай сеткі па рэалізацыі напояў з КЕГ-бочачкоў:
арганізацыя дастаўкі прадукцыі ад вытворцы да месца выкарыстання па прызначэнні ва ўмовах холаду;
магчымасць халадовага захоўвання прадукцыі на складзе, якая афіцыйна з'яўляецца харчовай, усёй партыі дастаўленай ад вытворцы прадукцыі;
наяўнасць у гаспадарчага суб'екта ўласнага ахаладжальнага транспарту для перавозкі прадукцыі ад вытворцы да месцаў захоўвання і рэалізацыі;
размяшчэнне пункту дробнай розніцы па разліве безалкагольнага напою ў непасрэднай блізкасці ад базавага гандлёвага прадпрыемства, маючы на ўвазе даступнасць яго памяшканняў для захоўвання перасоўнага (здымнага) гандлёвага абсталявання, санітарнай апрацоўкі гандлёвага абсталявання, халадзільных камер для вяртання на складское захоўванне пачатых і поўных бочачак КЕГ;
наяўнасць халадзільнага або ізатэрмічнага абсталявання для ўстаноўкі бочачак КЕГ ва ўсіх месцах рэалізацыі безалкагольных напояў;
наяўнасць вады для бягучай рэгулярнай уборкі працоўнага месца гандлю ў разліў і санітарнай апрацоўкі гарлавіны бочачак КЕГ;
наяўнасць уборачнага інвентара, у т.л. для ўборкі тэрыторыі, на працоўным месцы гандлю ў разліў;
умовы захоўвання аднаразовага пластмасавага посуду;
наяўнасць канструкцыі для ўстаноўкі аб'ёмнага пластыкавага мяшка для збору выкарыстанага аднаразовага пластмасавага посуду;
наяўнасць выкананай на дастатковым мастацкім узроўні санітарнага адзення ў гандлюючых;
забеспячэнне пункту дробнай розніцы атрыбутыкай, якая раскрывае яе ўладальніка, які паказвае яго адрас і ліцэнзію на ажыццяўленне гандлёвай дзейнасці;
наяўнасць абавязковай маркіроўкі бочачак КЕГ з указаннем наймення безалкагольнага напою і яго вытворцы, умоў захоўвання і тэрміну прыдатнасці;
наяўнасць дакументаў, якія пацвярджаюць дзяржаўную гігіенічную рэгламентацыю і рэгістрацыю прадукцыі.
Галоўны дзяржаўны
санітарны ўрач г. Гомеля В.М. Зіновіч